neděle 20. května 2018

Smrkový med

Sobotní výlet na rozhlednu Háj u Šumperka nám přinesl nejenom pěknou procházku a výhled, ale také  med ze smrkových výhonků. Už jste  smrkový med vyzkoušeli?

Já se odhodlala na smrkový med poprvé a rozhodně nelituji. Jarní med ze smrkových výhonků  má "medovou" hnědočervenou barvu,  krásně voní a chuťově je opravdu moc dobrý. 

Smrkový med má usnadňovat vykašlávání při silném kašli, chřipce, má posilovat imunitu a pomáhat při rekonvalescenci.Tak ho vyzkoušíme...


Na jeho přípravu jsem použila:

1 kg smrkových výhonků cca 2-3 cm
2 kg cukru (může být třtinový)
1,5 l vody
3 oloupané citrony nebo bio citrony nakrájené na kolečka

Smrkové výhonky opláchneme a  zalijeme vodou, přidáme citrony a necháme 25 minut provařit. Toto provaření je důležité, jinak se z výhonků neuvolní potřebná silice a med by nezhoustl, necháme do druhé dne louhovat.

Na druhý den přes plátýnko nebo jemné  sítko výhonky slijeme a důkladně vymačkáme.
 Přidáme cukr,  ještě 2 - 3 dcl vody a vše  necháme asi 1-2 hodiny vařit a odpařovat. Med by měl mít v teplém stavu konzistenci hustšího sirupu, v průběhu vaření zkoušíme hustotu lžičkou medu na talířek, ( jako při dělání marmelády). 
 Po  úplném vychladnutí med ještě trochu zhoustne. Nalijeme do skleniček a necháme vychladnout. 
 Z uvedeného množství vyšlo cca na  3 sklenice 0,7 l.




Nenechte se odradit  touhle "krásnou"  barvou při  provařování zalitých výhonků.
 Hotový med je červeno hnědý.



 A tento smrkový zázrak je hotový. 

Přeji hodně zdraví
 Šárka




Žádné komentáře:

Okomentovat

Příspěvky neskončily

Příspěvky nekončí, jen jsem v posledním období více aktivní na instagramu pod stejným názvem V uličce. Potěší mně, pokud nakouknete tam. Pře...