Sobotní výlet na rozhlednu Háj u Šumperka nám přinesl nejenom pěknou procházku a výhled, ale také med ze smrkových výhonků. Už jste smrkový med vyzkoušeli?
Já se odhodlala na smrkový med poprvé a rozhodně nelituji. Jarní med ze smrkových výhonků má "medovou" hnědočervenou barvu, krásně voní a chuťově je opravdu moc dobrý.
Smrkový med má usnadňovat vykašlávání při silném kašli, chřipce, má posilovat imunitu a pomáhat při rekonvalescenci.Tak ho vyzkoušíme...
Na jeho přípravu jsem použila:
1 kg smrkových výhonků cca 2-3 cm
2 kg cukru (může být třtinový)
1,5 l vody
3 oloupané citrony nebo bio citrony nakrájené na kolečka
Smrkové výhonky opláchneme a zalijeme vodou, přidáme citrony a necháme 25 minut provařit. Toto provaření je důležité, jinak se z výhonků neuvolní potřebná silice a med by nezhoustl, necháme do druhé dne louhovat.
Na druhý den přes plátýnko nebo jemné sítko výhonky slijeme a důkladně vymačkáme.
Přidáme cukr, ještě 2 - 3 dcl vody a vše necháme asi 1-2 hodiny vařit a odpařovat. Med by měl mít v teplém stavu konzistenci hustšího sirupu, v průběhu vaření zkoušíme hustotu lžičkou medu na talířek, ( jako při dělání marmelády).
Po úplném vychladnutí med ještě trochu zhoustne. Nalijeme do skleniček a necháme vychladnout.
Z uvedeného množství vyšlo cca na 3 sklenice 0,7 l.
Nenechte se odradit touhle "krásnou" barvou při provařování zalitých výhonků. Hotový med je červeno hnědý. |
A tento smrkový zázrak je hotový.
Přeji hodně zdraví
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat