Kdo má rád tvaroh, a to hodně tvarohu, může vyzkoušet tento rychlý bezlepkový tvarohový koláč.
A protože už švestky pomalu dozrávají a tvarohy čekaly stále v ledničce " na svůj recept",
upekla jsem na nedělní večer švestkový tvarohový bezlepkový koláč.
Jeho příprava je opět hodně jednoduchá a rychlá - na těsto je potřeba:
4 tvarohy, 3 banány, 2 vejce, 100 ml mléka, 4 lžíce amarantové mouky ( kdo chce, může samozřejmě nahradit jinou bezlepkovou moukou nebo mouku pšeničkou)
sladidlo dle chuti - med, sirup - ale není potřeba, banány se o sladkou chuť postarají samy
1 lžička prášku do pečiva
hrst rozinek
Nejdříve vymícháme tvarohy s mlékem, přidáme rozmačkané banány, 2 žloutky a vše v mixéru pořádně vyšleháme. Potom přidáváme po částech 4 lžíce amarantové mouky smíchané s jednou lžičkou prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme bílky vyšlehané do pevné pěny a vhodíme do těsta pár rozinek.
Takto připravené těsto vlijeme do kulaté formy, nahoru navrstvíme pokrájené švestky
a dáme péct do předem vyhřáté trouby cca 40 minut na 160 st.
Koláč je hodně tvarohový, hodně vláčný, nejlepší je po pořádném vychladnutí a uležení
na druhý den.
Amartovou mouku jsem tentokrát zvolila na zkoušku, protože ráda experimentuji s různými bezlepkovými moukami, amarantová mouka obsahuje vysoké množství bílkovin a vlákniny, je přirozeně bezlepková, většinou se v receptech doporučuje kombinovat ji s jiným druhem mouky, aby nebylo těsto moc tuhé, ale zjistila jsem, že u tohoto hodně tvarohového koláče není vůbec zapotřebí ji s další moukou kombinovat...
A můžeme servírovat dvojkombinaci tvaroh - švestky 😊
Pokud máte rádi tvaroh a koláč vyzkoušíte,
přeji Vám dobrou chuť
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat