neděle 8. července 2018

Kynuté vegan koláče


jsem dnes vyzkoušela poprvé a  sklidily samou chválu.
Troufnu si říct, že i úplní odpůrci vegan stravy u tohodle koláče nepoznají, že to nejsou ty klasické. Nic jim prostě nechybí. Nejsem 100 % vegan, ale moc ráda zkouším "tvořit" v duchu veganské stravy. U veganské stravy  je třeba dbát na pestrost jídelníčku ( ale to vlastně platí u každé stravy) a tyhle  koláče jsou pestré dost a dost, myslím, že si je každý zamiluje 💗💗💗.

Recept najdete níže😊












Recept na 4 koláče:

Na těsto budeme potřebovat:
1/2 kg špaldové mouky ( nebo jakékoliv jiné mouky)
5 lžic třtinového cukru (nebo jiného sladidla)
1 balíček sušeného droždí
250 ml teplého rostlinného mléka
2 lžíce kokosového oleje
špetka soli

a to je na těsto všechno 

Na náplně:
1. na tofu -"tvarohovou" 
1 a 1/2  balíčku bílého tofu
1/4 hrnku rostlinného mléka
3 lžíce třtinového cukru
pár kapek šťávy z citronu
sušené rozinky nebo brusinky

2. na makovou:
1 hrnek rostlinného mléka
3 hrnky mletého máku
3 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky citronu
slunečnicová semínka - na posypání

3. na tofu -"tvarohovou" s rybízem:
1 balíček bílého tofu
3 lžíce třtinového cukru
pár kapek šťávy z citronu
1 hrnek rybízu

4. mix náplní 1 a 2 + povidla

Na drobenku potřebujeme:
100 g mouky (špaldové)
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce kokosového oleje

Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, dáme lžíci třtinového cukru a nasypeme sušené droždí. Zalijeme teplým mlékem ( teplým tak akorát), zamícháme a necháme vzejít kvásek. Přisypeme zbytek třtinového cukru, špetku soli a změklý kokosový olej. Vše dobře prohněteme a dáme kynout na teplé místo cca 1 hodinu. Každou čtvrt hodinu těsto prohněteme. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 části a rukama tvoříme na pečícím papíru kulatou placku. Okraje necháme vyšší, aby nevytekla náplň. Na koláče rozetřeme náplň, posypeme drobenkou a dáme péct na 180 st. asi na 20 až 30 minut.

K náplním:
Na tofu -"tvarohovou": vše rozmixujeme, rozinky nebo brusinky vmícháme nakonec.
Na makovou: dáme vařit mléko s cukrem, přidáme mák a mícháme do zhoustnutí, nakonec přimícháme citronovou šťávu a podle potřeby případně dosladíme.
Na tofu -"tvarohovou" s rybízem: vše rozmixujeme - mimo - rybízu, kterým koláč pouze posypeme.


Pokud se do pečení pustíte, budu ráda, když mi pošlete fotku svých výtvorů.


Mějte se moc pěkně, ať už s koláčem nebo bez něj 😊
Šárka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Příspěvky neskončily

Příspěvky nekončí, jen jsem v posledním období více aktivní na instagramu pod stejným názvem V uličce. Potěší mně, pokud nakouknete tam. Pře...