Když už jsem v tom pečení, dalamánky doma ocení...
...jednou se mi podařilo koupit celozrnnou žitnou mouku - omylem, chtěla jsem původně žitnou mouku chlebovou....A tak, když už byla doma, upekla jsem z ní chleba, ale byl divnej, takovej nic moc. A tak jsem "musela" celozrnnou žitnou mouku nějak spotřebovat - a sláva - dalamánky z celozrnné žitné mouky jsou moc dobré, prý připomínají trochu grahamové rohlíky.
Na těsto potřebujeme:
270 ml vlažné vody, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru, 250 g hladké mouky, 170 g celozrnné žitné mouky, 1 balíček sušeného droždí.
Nejdříve smícháme všechny suché ingredience, přilijeme vodu a zpracujeme těsto. Těsto stačí zpracovat ručně, ale kdo chce, může ho zpracovat v robotu.
Těsto necháme vykynout / nechala jsem kynout 1 a 1/2 hodiny a docela to stačilo/, po vykynutí vypracujeme dalamánky, potřeme žloutkem rozmíchaným s troškou mléka a posypeme semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 150 až 170 st. asi 20 minut. Opravdu to stačí, dalamánky jsou upečené docela rychle.
Dobrou chuť Š.
Žádné komentáře:
Okomentovat