sobota 20. října 2018

Je tu sobotní večer


Zahrádka uklizená (i když by se mohlo začít zase znovu, protože listí už je opět všude), mrkvový koláč upečený (bez mouky, bez cukru a s vlákninou), 
háček nastartovaný,
 krimi thriller připravený,
 a tak může začít sobotní večerní pohoda.

 😊😊😊 


V mrkvovém koláči jsou samé dobré věci - moje oblíbené ovesné vločky, 
jablíčka, kokos, tvaroh, oříšky a slunečnicová semínka:

Na těsto budeme potřebovat:

500 g mrkve
100 g ovesných vloček
3 lžíce kokosu
1 lžička lněných semínek
1 polévková lžíce chia semínek
2 lžíce medu nebo jiného sladidla
50 ml mléka
3 vejce
1 lžíce kypřícího prášku
2 x 259 g tvarohu + 1 lžičku sladidla a 1 žloutek
1 jablko
hrst ořechů a slunečnicových semínek

Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme asi 15 minut rozmočit.
 Do rozmočených ovesných vloček přidáme najemno nastrouhanou mrkev, kokos, chia semínka, lněné semínko, sladidlo, kypřící prášek, tři vejce a promícháme těsto.

Těsto v tomto množství vyjde na koláčovou formu o průměru  25 cm
 a menší srdcovou formu. 

Promíchané těsto nalijeme do formy (v našem případě do dvou forem), vyložené pečícím papírem a nahoru rozetřeme tvarohovou vrstvu. Tvarohovou vrstvu připravíme z tvarohu, sladidla a žloutku. Pokud je tvaroh hodně tuhý, můžeme jej zjemnit kapkou mléka.

Teď už jen zbývá na tvarohovou vrstvu naskládat nakrájené  plátky jablíček, posypat hrstkou ořechů a slunečnicových semínek a šupnout koláč do předehřáté trouby. 
Pečeme na 180 st. zhruba na 35 minut. 

Koláč krájíme až po úplném vychladnutí (to kvůli tvarohové vrstvě).
Koláč je výborný hned, ale na druhý den je úplně nejlepší.







A ještě jeden citát na sobotu...
Neodpoutávej se nikdy od svých snů, když zmizí,
                budeš dál existovat, ale přestaneš žít.                 
                                                               MarkTwain.


Mějte pěkný večer

 Š.


2 komentáře:

  1. Koláč vypadá báječně! Měla bych tuto zdravější variantu také vyzkoušet, děkuji za recept! Přeji pěkné podzimní dny, M.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji, takové "odlehčené"pečení mě moc baví a bez ovesných vloček si už nedovedu život vůbec představit :-). První den je koláč dobrý, ale na druhý den je opravdu výborný. Tak pokud někdy vyzkoušíte, dejte vědět, jak se povedl. Přeji také krásný podzim, ať je ještě aspoň chvíli barevný, veselý a trochu teplý :-). Šárka

    OdpovědětVymazat

Příspěvky neskončily

Příspěvky nekončí, jen jsem v posledním období více aktivní na instagramu pod stejným názvem V uličce. Potěší mně, pokud nakouknete tam. Pře...