pátek 15. června 2018

Něco sladkého růžového

...ke kávičce na zítřejší návštěvu přátel už čeká v ledničce...

💜💜💜

Nějak mě ty dorty začínají bavit...
Tento dortík byl udělán zase tak nějak podle chvilkové fantazie, základem je recept na korpus dortu Red Velvet, ale opět odlehčenější verze...
  Abych se  ujistila, že se zítra nikdo neotráví ( tuhle verzi jsem ještě nikdy nezkoušela), musela jsem dnes z dortu  kousek ukrojit a dát ochutnat manželovi 😊💜. 
Dopadlo to dobře - schváleno, takže se můžeme těšit na sobotní návštěvu, protože:







Receptů na dort Red Velvet je na internetu spousta, včetně zdravějších verzí  tohoto dortu. Já jsem tak nějak dala dohromady dva  recepty a upravila trochu podle sebe, takže  vzniklo tohle růžové překvapení:

Na těsto jsem spotřebovala:
3 ks červené řepy - předem uvařené do měkka a rozmixované na kašičku
200 g hladké špaldové mouky / nebo  můžeme dál půl špaldové a půl například rýžové nebo jiné mouky/
2 lžíce karobu nebo rozemletých kakaových bobů,  kakaa, pokud se dá kakaa menší množství, bude dort více červenější
2 lžičky sody
3 lžičky vinného octa
5 lžic medu / nebo jiného sladkého sirupu - agávový, datlový, popř. třtinový cukr/
2/3 hrnku kokosového oleje
3 celá vejce / nebo náhražku vajec např. Vegavajo/
špetka soli

Na jednoduchý krém jsem spotřebovala:
 3 kelímky ricotty / 250 g/
1 kelímek mascarpone 400 g
vanilka
sladidlo - podle chuti každého - med / nebo jiné sladidlo - sirup, třtinový cukr, kokosový cukr a pod./
kdo chce může přidat do krému ještě vyšlehanou šlehačku, ale není nutné, krém je dobrý a pěkně drží i bez šlehačky
kapku gelové barvy červené
višňovou marmeládu (může být  jakákoliv -  podle chuti)
 
a navíc:

malou mističku  borůvek - může být i jiné - kdo má co rád -  maliny, ostružiny, jahody, rybíz
pár sušených brusinek, pár lískáčů - na dozdobení


Řepu uvaříme ve slupce do měkka ( nebo ji  upečeme  v troubě na plechu zabalenou v alobalu), po vychladnutí oloupeme a rozmixujeme do hladké kašičky.  V míse  umícháme ostatní suroviny  na těsto a přidáme rozmixovanou červenou řepu.  Ve skleničce smícháme ocet se sodou, vše začne hodně pěnit, tak musíme pracovat rychle a napěněnou sodu s octem vlijeme do  připraveného těsta. Vše promícháme a nalijeme do připravené dortové formy.
Pečeme  ve vyhřáté troubě asi 35 - 40 minut na 180 st., doba pečení záleží na hustotě těsta, tak vyzkoušíme raději špejlí, zda je celý korpus propečený.

Korpus necháme vychladnout, potom odstraníme boky a dno a po úplném  vychladnutí  zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladu přes noc odležet, potom se nám bude dort lépe krájet. Na druhý den dort rozřízneme na dva popř. tři pláty, podle toho, jak moc budeme dort plnit krémem. A máme korpusy připravené.
 
Na krém smícháme mascarpone se sladidlem a ricottou, přidáme vanilkový extrat / kdo chce, může přidat vyšlehanou šlehačku, ale opravdu není nutné/. Na obarvení  jsem do části krému přidala gelové barvivo / kdo se úplně vyhýbá umělým barvivům může krém obarvit troškou uvařené rozmixované červené řepy.

A teď přijde na řadu pro mně ta nejzajímavější část - skládání dortu:

První plát položíme na podnos, potřeme marmeládou, pomažeme asi 1 a 1/2 cm silnou vrstvou krému, poklademe pár kousky ovoce a přiložíme druhý plát. Vrstvu marmelády, krému a ovoce zopakujeme. Pokud děláme dort ze tří tenčích plátů, tak vrstvu krému trochu snížíme a ovoce poklademe nejvíce doprostřed a k okrajům, aby se nám dort jakoby zpevnil. Boky dortu pomažeme  malou vrstvou krému, krém navrstvíme i nahoru / krém barevný kombinujeme  s bílým podle své fantazie/. Horní část dortu dozdobíme ovocem, oříšky, brusinkami a necháme opět přes noc v chladnu odležet.

 A máme to něco sladkého růžového hotovo






Krásný páteční večer a krásný víkend, strávený třeba také s přáteli
přeje Šárka


Žádné komentáře:

Okomentovat

Příspěvky neskončily

Příspěvky nekončí, jen jsem v posledním období více aktivní na instagramu pod stejným názvem V uličce. Potěší mně, pokud nakouknete tam. Pře...